No.193 研究課題 / Project
日本の近代化を支えた多摩川の水The Tama River Water that Supported the Modernization of Japan一般研究 General Research |
No.193 |
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代表研究者 Principal Investigator |
小坂 克信 Katsunobu Kosaka |
所属(採択当時) Affiliation |
日野市立七生緑小学校 教論 Teacher, Hino Municipal Nanao Midori Elementary School |
研究内容要約 Research Summary |
「江戸の町は明治維新を経て、日本の首都東京として欧米の都市をモデルに近代的な煉瓦などによって建築された。これに比べ、水道は非衛生的な江戸時代からの上水のままであった」と語られることが多い。しかし、明治初期から中期にかけて東京市周辺に設置された紡績、製紙、ビール、火薬の各製造所は千川用水や三田用水を経由して多摩川の水を製造工程や動力として使用した。また、輸入した機械を使用して国内の産業をリードし、近代化を推進した。その水利用は政府の殖産興業策などとほぼ同じ方向であったことから、優遇されることが多かった。また事業の拡大に伴って、用水組合と対立するなどトラブルを起こすこともあった。しかし、最終的には用水組合と約定して多摩川水系の水を荒川水系の水と交換して使用したり、玉川上水の上流の分水の水量を譲り受けたり、用水の流末を集めて新たな水路を開削したりして水量を増加させ、事業拡大を図った。このように、今回の報告では各製造所が多摩川の水を工業用水として活用し、水配分を工夫しながら必要な水量を確保し、近代化を進めた歴史を明らかにした。 我々が利用している水道は衛生的で飲用、生活用、消火用など多目的に使用でき、きわめて便利である。しかし、この便利さが、それまでの先人が水を得るために尽力した努力や苦労、工夫を見えにくくしている。特に、生れた時から身近に水道を使用してきた都市住民にとっては、水道は当然の設備になっている。そして、この安価で豊富な水利用が、現在世界各地で起こっている水問題への関心を低くしている。 今回の調査では、明治初期の東京市周辺に設置された紡績、製紙、ビール、火薬の各製造所が、多摩川の水を動力や製造工程に使用して生産力を高め、近代化を進めたことを明らかにした。このように水道以前、多摩川の水によって国家や企業が支えられた事実を明らかにすることは、水の役割やそれを得る苦労を知ることにつながり、現在の水利用の在り方を考える手掛かりとなり得る。特に、今後教材化することによって、水道以前の水の歴史が児童にも理解できるようになり、現在の社会や生活を支えてきた多摩川の水の役割や大切さを伝えることができるであろう。 It is often said that “The city of Edo was built into a modern city with materials such as bricks after the Meiji Restoration. As the capital of Japan, Edo, now Tokyo, was modeled on the western cities. Its water-supply system, by contrast, remained the same as in the days of the unsanitary Edo Period.” From the early to mid-Meiji Period, factories engaging in spinning, paper-making, and the production of beer and gunpowder in the vicinities of Tokyo used the water from Tama River via the Senkawa and Mita water channels in their production processes or as motive power. They also imported machinery to facilitate the development of domestic industries in order to promote modernization. Since such water use was mostly in the same direction as the government’s policy for encouraging new industries, the water use was often given preferential treatment. As the businesses expanded, there were also troubles with water unions. Eventually however, agreements were reached with the water unions. They included using water in the Tama River water system in exchange for water in the Ara River water system, obtaining water supplied by the upstream of the Tama River water channel, and assembling the end segments of several water channels to open up a new water channel to increase water volume to support the expansion of businesses. This report recounts the history of how the various factories used water from the Tama River as industrial water and how they made efforts to allocate water in order to secure the water volume needed to help advance modernization. The water we use today is sanitary and extremely convenient. It is used for drinking, daily use, fire-fighting, and many other purposes. Such convenience, however, makes it difficult for us to see the effort, hardship, and ingenuity of our ancestors in obtaining water. In particular, city dwellers having easy access to water since birth tend to take the water supply facilities for granted. In a way, such inexpensive and abundant water supply erodes our interest in water problems that have surfaced in various places on earth today. This study sheds light on how the various spinning, paper-making, beer, and gunpowder factories in the vicinities of Tokyo used water from the Tama River in their production processes or as motive power to enhance productivity and to advance modernization in the early Meiji Period. Showing the fact that the water of Tama River was supporting Japan and its industries before the availability of tap water enhances our understanding of the role of water and the hardships endured to obtain it. The study also provides us a good opportunity to mull over the best ways to utilize our water today. In particular, shaping the study results into teaching material in the future can help even the children to understand the history of water before the availability of tap water and convey the role and importance of the Tama River’s water in supporting today’s society and lifestyle. |
共同研究者 Collaborators |
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