No.098 研究課題 / Project
明治期の多摩川流域におけるビール業の研究Study of beer industry in the Tama River basin in the Meiji Era一般研究 General Research |
No.098 |
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代表研究者 Principal Investigator |
牛米 努 Tutomu Usigome |
所属(採択当時) Affiliation |
税務大学校租税資料室研究調査員 Researcher, Tax Museum, National Tax College |
研究内容要約 Research Summary |
明治10年代中頃から20年代初頭にかけて、ビール業は政府や府県の勧業政策の対象となり、「輸入防 」を旗印に積極的に導入が図られた。 ビール業に参入したのは、全国的には伝統的な在来産業である清酒業者や醤油業者であり、東京の都市部では洋酒業者が積極的に参入した。 東京のビール業は、玉川上水や千川上水の使用が可能な場所に最も多く設立され、しかも比較的長期間営業を続けた。 場所的には、新宿と本郷に集中している。これらのビール業は、上水だけでなく、良質な湧水にも恵まれた立地条件にあった。 東京の中心部に立地したビール業は、時期的には早いものの、短期間で廃止となるものが多かった。 Between around 1880 and around 1890, the beer industry was actively promoted as industry encouragement projects by the Meiji Government and prefectures. As a result, beer production was positively introduced, spurred also by import prevention policy. Beer production was launched all over Japan by indigenous industry companies, such as traditional sake and soy source breweries, and in the urban area of Tokyo by foreign liquor industry companies. In Tokyo , beer production factories were established mostly where they could draw water from Tamagawa Josui and Senkawa Josui canals. These factories were in operation for a relatively long time. More specifically, these factories were concentrated in the Shinjuku and Hongo regions. These areas were blessed with fresh water: water was available not only from the Josui canals but also from spring waters. However, many of these Tokyo-based beer production industries did not continue for a long time. |
共同研究者 Collaborators |
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