No.085 研究課題 / Project
多摩川上流水源山村地域における冷水資源と山葵栽培-とくに日原川流域におけるもの-Cold water resources and wasabi culture in a mountainous village in the Tama Riverhead.--especially in the case of Nippara River--一般研究 General Research |
No.085 |
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代表研究者 Principal Investigator |
上野 福男 Fuko Ueno |
所属(採択当時) Affiliation |
駒沢大学名誉教授 Former Professor, Department of Literature, Komazawa University |
研究内容要約 Research Summary |
日原川流域で開発されてきた山葵田面積は、都有林地内の借用山葵田面積(下表)が正確に把握されているほかは、はっきりしていない。 山葵栽培への関心が最も高かった頃には、その面積はかなりの面積に達し、同様にその栽培面積も広かったことは確かである。しかし、上述借地面積は借地権が設定されている面積であって、直ちに実際に栽培されている面積を指すものではない。 民有地内にある山葵田を合算すると、かなりの面積となり、山葵が農家の収入源として重要であったことを示す。 その後、都市化の進展と過疎化の影響を軸に、栽培者の老齢化及び自然的災害の発生等が加わり、農家の栽培意欲がそがれてきた。それに従来の小規模分散栽培という不利な経営条件が重なって、山葵栽培は放任され、その生産は減少に減少を重ねて今日に到っている。 借用山葵田面積(昭和62年・借用山葵田使用許可申請書より) 500㎡以内(借地権者8名)、500~1000㎡(借地権者5名)、1000~2000㎡(借地権者7名)、2000~3000㎡(借地権者1名)、3000~5000㎡(借地権者1名)、5000㎡以上(借地権者1名)、合計総面積27317㎡、総借地権者23名、平均面積1188㎡ There is no clear information regarding the area of the wasabi (horseradish) fields in the Nippara River basin, except for the area of land leased for wasabi cultivation in forests owned by the Tokyo Metropolitan Government (see below). It is true that wasabi was widely cultivated when people were interested in its cultivation. However, the area of leased land has leasehold but not indicate directly the area of the land where the wasabi is actually cultivated. Considering all the wasabi fields on private lands, the area of wasabi cultivation must have been considerably wide, indicating that it was an important source of income for farmers. But farmers become less enthusiastic about cultivating wasabi because of natural disasters as well as the aging of farmers, caused by depopulation along with urbanization. Also, the disadvantage of the conventional cultivation system?distribution of small-scale wasabi fields?urged farmers to give up wasabi cultivation. For these reason, the production of wasabi has been continuously decreasing. Area of land leased for wasabi cultivation (in 1987, based on the application for using land for wasabi cultivation): Less than 500 m2 (by 8 leaseholders); 500-1000 m2 (by 5 leaseholders); 1000-2000 m2 (by 7 leaseholders); 2000-3000 m2 (by 1 leaseholder); 3000-5000 m2 (by 1 leaseholder); more than 5000 m2 (by 1 leaseholder). Total area of 27,317 m2 by 23 farmers, with an average area of 1,188 m2. |
共同研究者 Collaborators |
伊村正法 |
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