No.025 研究課題 / Project
多摩川沿いの多摩丘陵東縁部の地下水の性質-1.川崎市立宮崎中学校科学部の活動、2.硫酸イオンの動向と水温を決定する要因についてThe Water Quality of Ground Water in the Eastern Edge of the Tama Hill Area along the Tama River.1. Activities of the Science Club of the Miyazaki Junior High School.2. Predominant Factors for Distributions of Sulphate Ion and Water Temperature.一般研究 General Research |
No.025 |
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代表研究者 Principal Investigator |
青柳 隆二 Ryuji Aoyagi |
所属(採択当時) Affiliation |
川崎市立宮崎中学校教諭 Teacher, Kawasaki Municipal Miyazaki Junior High School |
研究内容要約 Research Summary |
浅井戸で汲み上げられる多摩丘陵東縁部の地下水は、約10m以上の層厚をもつ関東ロームを透過した雨水が、その直下の砂レキ帯水層として存在する。この地下水は丘陵のヘリから湧水として流出することがある。 この湧水の水量、水温、水質の実態を昭和52年11月以来2年間調べた。その結果、水質で特徴的なのは硫酸イオンの動行である。 このイオソは通常どこでも0ppmであるが、40~70日を周期に、1日のみ40~60ppmに急増し、その翌日には再び0ppmとなる。この原因を明らかにする。 また、水温は水量の変化に連動するように変化する。 水温は本来帯水層付近の地温が反映されるものと考えて、校内で帯水層のほば位置に当る、 深さ11.7mの地温を調べる。 この地温との関連で、各湧水の水温の違いや変化の傾向を調べることを目的とする。 Ground water pumped out of shallow wells in the eastern edge of the Tama Hill area, is rain water present in a sand-and-gravel aquifer after passing through Kanto loam with a depth of about 10 m. This ground water often flows out from the edge of the Hill. The flow rate, temperature and quality of this spring water were investigated for 2 years starting in November 1977. The results of the flow rate monitoring indicated the characteristic behavior of sulphate ions. Usually the concentrations of sulphate ions are 0 ppm wherever it is measured. At 40-70 day intervals, however, the concentrations suddenly increase to 40-60 ppm for only a day, and fall back to 0 ppm. In this study we seek to clarify the cause of this phenomenon. Water temperature changes in conjunction with flow rate. Believing that water temperature is originally affected by that of surrounding soil, we took the temperature of the soil 11.7 m below a part of the school area under which an aquifer was believed to be located. Finally, we analyzed the obtained soil temperature, in order to elucidate the difference in water temperature between each of the spring waters, and to understand the trend of changes in water temperature. |
共同研究者 Collaborators |
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