No.366 研究課題 / Project
環境保全型農法による土壌微生物群集が多摩川梨の品質と収量に与える土壌の好条件の解明Identifying optimal soil conditions for soil microbial communities to maximize quality and yield of Tama River pears grown using environmentally friendly farming methods学術研究 Academic Research |
No.366 |
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代表研究者 Principal Investigator |
甲斐 貴光 Takamitsu KAI |
所属(採択当時) Affiliation |
明治大学黒川農場 Kurokawa Field Science Center, Meiji University |
研究内容要約 Research Summary |
ナシ栽培において、環境保全型農業と慣行栽培の土壌を比較した。 その結果、環境保全型のナシ栽培の土壌は、慣行農業と比較して総細菌数が多く、窒素循環活性が活発であること。 今回調査した環境保全型と慣行農業でナシ栽培した土壌は、いずれも全炭素量(TC)と全窒素量(TN)の値が推奨値の範囲外であった。 特に環境保全型農業では、ナシ園によって無機態成分に大きな差が見られた。 これらのことから、環境保全型を実施するナシ栽培の生産者は経験と勘に頼っていることが想定された。 そのため、ナシ栽培の収穫終了後に土壌分析を行い、足りない肥料成分を投入することで再現性の高いナシ栽培の可能性について論述した。 We compared soils under pear cultivation using either eco-friendly or conventional agricultural cultivation methods. The soils under eco-friendly management had higher total bacterial counts and more active nitrogen cycling activity than those under conventional management. However, in both soils the total carbon (TC) and total nitrogen (TN) levels were outside the recommended range for pear cultivation. Also, there was a large variation in inorganic minerals between the pear orchards under eco-friendly management. These results suggest that pear growers using eco-friendly farming methods require to use their personal experience and intuition to judge the soil fertility in their orchards. Therefore, to improve the reliability of eco-friendly pear production, soil analysis should be conducted after each harvest to identify what fertilizer components should be applied to ensure adequate future soil fertility. |
共同研究者 Collaborators |
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