No.351 研究課題 / Project
多摩川流域のアブラナ科アブラナ属の地域在来野菜における遺伝的由来と品種および栽培特性に関わる研究A study of the genetic origin, species, and cultivation characteristics of indigenous brassica vegetables in the brassica family grown in areas surrounding Tama River学術研究 Academic Research |
No.351 |
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代表研究者 Principal Investigator |
元木 悟 Satoru MOTOKI |
所属(採択当時) Affiliation |
明治大学農学部准教授 Faculty of agriculture, Meiji university,Associate Professor |
研究内容要約 Research Summary |
多摩川流域で栽培される野菜類のうち、「のらぼう菜」および在来「コマツナ」の計2品目に着目して研究を行った。 葉茎菜用セイヨウアブラナの一つである「のらぼう菜」は、多摩川流域で古くから栽培されている。 しかし、「のらぼう菜」の遺伝的な由来や高品質な栽培法などは不明である。 「のらぼう菜」および葉茎菜用セイヨウアブラナについての遺伝子解析の結果から、「のらぼう菜」は、原産が同一であるなど、限られたセイヨウアブラナを由来としない可能性が示唆された。 また、栽培法の調査結果から、強い強度で主茎を摘心することで、花茎の品質が向上することが明らかになった。 在来「コマツナ」は、東京都多摩市関戸の狼谷戸で、生産者(1918年生まれ)が代々自家採種を行ってきたアブラナ属葉菜である。 在来「コマツナ」は、形態形質から、東京都を原産とする葉菜と差異が確認された。 また、種皮型の結果から、中部地方以北に分布するアブラナ属葉菜の品種・系統内で交配を繰り返して成立した可能性が示唆された。 The present study focused on “norabo-na” and “komatsu-na” (a Japanese native variety) - two types of leafy vegetable cultured around Tama River. “norabo-na”, a species of Brassica napus, whose leaves and stems are edible, has traditionally been grown in areas surrounding Tama River. However, its genetic origin has not yet been identified, and it is necessary to develop its cultivation techniques. Genetic analyses of “norabo-na” and the above-mentioned species of B. napus were conducted. According to the results, varieties of “norabo-na” have the same place of origin, and, therefore, it may not have originated from specific species of B. napus. A study of the cultivation of “norabo-na” was also conducted, and the results suggest that pinching its main stems strongly improves the quality of the flower stalks. The Japanese native variety of “komatsu-na” (Brassica rapa L. var. perviridis) is a leafy vegetable developed by a producer (born in 1918) living in Okamiyato, Sekido, Tama City, Tokyo Prefecture, through self-seed production. The morphological traits and characteristics of the Japanese native variety of “komatsu-na” are different from those of the leafy vegetables that originated from Tokyo Prefecture. An analysis of the seed type of the Japanese native variety of “komatsu-na” suggests that the variety may have developed through many crossings within species/strains of leafy vegetables, Brassica, distributed in the Chubu region and northern areas. |
共同研究者 Collaborators |
柘植 一希 肌野 宝星 仙仁 径 Kazuki TSUGE Hosei HADANO Kei SENNI |
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