No.276 研究課題 / Project
多摩川における雨天時に流出する粒状有機物の起源と特性の評価Characterization of sources and properties of particulate organic matter flowing down Tama River in storm water events学術研究 Academic Research |
No.276 |
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代表研究者 Principal Investigator |
春日 郁朗 Ikuro Kasuga |
所属(採択当時) Affiliation |
東京大学大学院 工学系研究科 助手 Assistant, Graduate School of Engineering, the University of Tokyo |
研究内容要約 Research Summary |
本研究では、雨天時に多摩川を流下する粒状有機物の起源とその特性を評価することを目的とした。雨天時に多摩川を流下する粒状有機物を、拝島橋と日野橋で自動採水器を用いて採取して、その特性を熱分解GC/MSで分析した。日野橋において雨天時に流出する浮遊性粒状有機物を異なるイベント時に比較したところ、水位変動パターンによらず、熱分解プロファイルは類似していることが示された。拝島橋においては、LigninやLipid由来の熱分解産物が多く、日野橋では、ProteinやPolysaccharide由来の熱分解産物が多く見られた。このことは、両地点間で下水処理水の流入があることや後背地が森林域であるか市街地であるかといったことなど、異なる地域特性に起因すると考えられた。また、付着性・浮遊性の細菌・真核生物の群集構造をT-RFLPで分析した結果、双方の画分に特徴的なT-RFを検出することができ、これらの情報を粒状有機物の起源推定に応用することが期待された。 We aimed to evaluate the sources and properties of particulate organic matter (POM) in Tama River released under wet weather conditions. The suspended POM which was collected at Haijima-bridge and Hino-bridge by an auto-sampler at two stations in Tama River was analyzed by using pyrolysis-GC/MS. The results of pyrolysis-GC/MS indicated that POM of similar compositions was discharged in different wet weather events at Hino-bridge regardless of water level variation patterns. Pyrolysis-products derived from lignin and lipids were abundant at the upstream sampling station, while those derived from proteins and polysaccharides were abundant at the downstream sampling station. The difference of pyrolysis-products of both sampling stations was probably due to the inflow of treated wastewater between two stations or land use patterns of these backlands. We also analyzed attached (10μm<) and free-living (0.2-10μm) microorganisms by using terminal-restriction fragment length polymorphism. We could find characteristic fragments in both fractions, suggesting that biological information may be useful to identify sources of POM. |
共同研究者 Collaborators |
古米弘明 (東京大学 大学院工学系研究科) Hiroaki Furumai (Graduate School of Engineering, The University of Tokyo) |
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