No.131 研究課題 / Project
多摩川およびその流域のいくつかの試水における塩素化フェノールの分解とその分解菌に関する生態学的研究Ecological study of degradation of chlorophenols and chlorophenol decomposing bacteria in sample waters of Tamagawa river and its basin学術研究 Academic Research |
No.131 |
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代表研究者 Principal Investigator |
瀬戸 昌之 Masayuki Seto |
所属(採択当時) Affiliation |
東京農工大学農学部助教授 Tokyo University of Agriculture and Technology |
研究内容要約 Research Summary |
多摩川の試水における塩素化フェノールの分解菌密度は極めて低く、例えば、DCP分解菌のそれは5.4cell/ml程度であった。 また、塩素化フェノールの分解の多くは初期の誘導期とその後の急激な分解の二相を示した。この誘導期は分解菌密度の低さで説明できる。すなわち、分解菌が細菌で占められ、その1個の重量を0.2pgとする(瀬戸ら、1988)と、5cell/mlは1pg/mlになる。これが、例えば、1μg/mlの人工化学物質を活発に分解したとしても、分解菌の重量の10万倍に相当する人工化学物質の減少は検出されにくく、みかけの誘導期(apparent lag period)を示すことになる。 分解菌が増殖して10の4乗~10の5乗cell/ml になると、その重量は0.002~0.02μg/mlになり、はじめて、例えば、1μg/mlの人工化学物質の急激な分解として検出されることになる。 このように初期の誘導期は、分解菌が増殖して人工化学物質量に近い量になるまでの所要時間であった。 The concentration of chlorophenol decomposing bacteria in water samples from the Tamagawa River was found to be extremely low: for example, the concentration of DCP decomposing bacteria was as low as about 5.4 cell/ml. Most of the decomposition process of chlorophenol showed two decomposition steps: a lag phase, and the following rapid decomposition phase. The initial lag phase can be explained by the low concentration of decomposing bacteria: Assuming that the weight of a decomposing bacterium is 0.2 pg (Seto et al, 1988), 5 cell/ml is equivalent to 1 pg/ml. Even if the bacteria at this concentration actively decompose, for example, 1 mg/ml of an artificial chemical compound, it is difficult to detect a decrease in the compound which is 100 thousand times the weight of the bacteria. In this way, the first period is detected as an apparent lag phase. As the decomposing bacteria proliferate, its concentration reaches 104-105 cell/ml, equivalent to 0.002-0.02 mg/ml; and this is when a rapid decomposition of, for example, 1 mg/ml of an artificial chemical compound can be detected for the first time. As can be seen above, the early lag phase represents the time necessary for decomposing bacteria to proliferate and reach a concentration similar to that of an artificial chemical compound. |
共同研究者 Collaborators |
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