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No.104 研究課題 / Project

多摩川下流域における有機物除去機構の研究Study of mechanism of organic materials sedimentation in lower reaches of Tamagawa River

学術研究
Academic Research
No.104
代表研究者
Principal Investigator
落合 正宏
Masahiro Ochiai
所属(採択当時)
Affiliation
都立大学理学部助手
Tokyo Metropolitan University
研究内容要約
Research Summary
多摩川下流部は海水の影響を受け、丸子、調布取水堰下まで塩水くさびが流入する。このために水溶性化合物の測定にこの塩分が大きなネックとなり従来この地域での有機化合物の詳細な研究は少ない。
アミノ酸、タンパク質に関しては、比色、蛍光法による測定があり、比色法によるタンパク質の測定においてタンパク質様物質が水中の塩濃度の増加にともない減少することが報告されている(小倉、1978)。
しかしながら、このタンパク質様物質の化学的な面からの測定はなされておらず、水中有機物の感潮領域での挙動を研究する上から夕ンパク質を構成するアミノ酸成分についての研究が必要である。
近年発達した高速液体クロマトグラフィーにより微量、かつ短時聞にてアミノ酸を分析できるようになり、塩分を多量に含むサンプルでも濃縮せずに分析が可能となった。
本研究においてはこの高速液体クロマトグラフィーを用い多摩川下流域の数地点にてアミノ酸、塩化物イオン他の測定を行い多摩川下流域における夕ンパク質、アミノ酸の挙動を研究した。

Sea water intrudes into the lower Tamagawa River basin , and saltwater wedge often reaches Maruko and Chofu intake weirs. Since salts hinder the measurement of water-soluble compounds, in this area only a few studies have been conducted for organic compounds.

There are some methods to detect amino acids and proteins, such as colorimetry and fluorometry. It was reported in 1978 by Ogura, who used colorimetry to measure proteins, that protein-like substances decrease as the concentration of salt becomes higher in water.

However, no chemical measurements have been performed on these protein-like substances. Therefore, it is necessary to analyze the amino acid components of these proteins, in order to understand the behavior of organic compounds in the estuary.

The recently developed high-performance liquid chromatography (HPLC) allows us to quickly analyze a trace of amino acids. Using HPLC, it is possible to detect a target without concentrating a sample ? even a sample with a large amount of salts.

In this study, we used HPLC to analyze amino acids, chloride ions and other substances in water samples collected at several sites in the lower reaches of the Tamagawa River, and then discussed the behavior of proteins and amino acids present there.
共同研究者
Collaborators
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