No.103 研究課題 / Project
酵素活性を指標とした多摩川底質の自浄機能に関する研究Evaluation of microbial decomposition activity for Tamagawa River sediment using enzymatic assay学術研究 Academic Research |
No.103 |
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代表研究者 Principal Investigator |
多田 史 |
所属(採択当時) Affiliation |
高崎経済大学教授 Takasaki City University of Economics |
研究内容要約 Research Summary |
多摩川の底質中には工場や都市排水から流入した有機物が吸着沈澱している。一方、底質中では細菌類や直菌類などの微生物が堆積した有機物を分解している。底質中の微生物の活性を知ることは、底質の自浄機能を評価するうえで重要である。 従来の研究は菌数測定や有機物の分解量などを測定していたが、本研究では自浄機能をさらに簡便に評価する目的で、底質中の微生物が産生する酵素活性を測定することにより、浄化機能を把握しようと試みた。 また、河川には酵素活性を阻害する種々の物質が混入している可能性があり、それらが酵素活性に及ぼす影響についても検討を行なった。 Organic matter in industrial and domestic waste water are absorbed and accumulated in bottom sediments. At the same time, this organic matter is decomposed by microorganisms living in the bottom sediments, such as bacteria and molds. A thorough understanding of the behavior of microorganisms in bottom sediments is important in order to evaluate the self-purification function of bottom sediments. The counting of bacteria and the measurement of the decomposition rate of organic matter were conventionally carried out. In this research, we introduced a different method to simplify the evaluation of the self-purification function of bottom sediments: we measured the activity of enzymes produced by microorganisms in bottom sediments. Incidentally, river water may contain various substances that inhibit the activity of enzymes. Therefore, we also discussed the effects of such substances on enzyme activity. |
共同研究者 Collaborators |
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